EKO kmetija

V zavetju Pohorske narave

Opis kmetije 

Tam, kjer se strmine Framskega Pohorja poležejo v ravnico, kjer kraljujeta tišina in spokoj okoliških gozdov, že 200 let na nadmorski višini 700 metrov stoji Baronova domačija.

cert1V mali vasici Planica nad Framom, ki je zaradi svoje urejenosti v akciji Turistične zveze Slovenije že nekajkrat dobila priznanje za urejenost kraja, vas z dobrodošlico pričakamo Baronovi domači.

Naša kmetija obsega 18 ha, od tega 8 ha pridno obdelujejo naše roke – na njivah, travnikih, v sadovnjaku, zeliščnem in zelenjavnem vrtu.

Ostalih 10 ha pa predstavlja lepo negovan, gozdnih sadežev poln gozd. Tudi živali so tukaj našle svoje mesto, najraje jih imajo najmlajši obiskovalci.

Da bi se obiskovalci naše kmetije lahko v miru in do sitega naužili dobrot iz naše kuhinje, smo leta 1991 odprli vrata za turizem na kmetiji.

Leto 1999 smo zaokrožili s preusmeritvijo v naravi prijazno kmetovanje, za kar že vrsto let prejemamo certifikat za ekološko kmetovanje (evidenca certifikatov ekološkega kmetovanja).

Na kmetiji imamo registrirani 18 dopolnilnih dejavnosti (turizem, predelava, izobraževanja, predelava mesa….). V letu 2012 smo na kmetiji odprli Bio trgovino, kjer ponujamo eko proizvode lastnih in od drugih okoliških ekoloških kmetij. V letu 2013  smo na kmetiji oblikovali permakulturni vrt.

Za naš dolgoletni trud in uspehe smo v letu 2014 prejeli visok naziv INOVATIVEN MLAD KMET 2014, ki ga vsako leto podeljujeta Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine.

Baronovi domači

Družina URANJEK

 

Na Baronovi domačiji živimo 3 generacije.

Pridne roke šestih družinskih članov so tiste, ki skrbijo za urejeno okolico in dobrot polno mizo na Baronovi domačiji.

Da je živalim udobno in so site, da so njive preorane in zasejane, da je okolica urejena in vse teče kot je treba, skrbita predvsem Boris in ata Mirko.

Za okusno pripravljene jedi iz domače kuhinje poskrbita mama Nada in Mihelca, Nana in Brin pa gostom z veseljem pokažeta vse zanimivosti kmetije.

Zgodba o Baronovi domačiji

 

Na mestu, kjer danes stoji domačija, sta pred 250 leti stali dve kmetiji. Na mestu današnjega hleva je bila kmetija Strnad, točno tam, kjer danes stoji naša hiša, pa je stala kmetija Apčenk.

Iz Hočkega Pohorja je v te kraje prišel baron, ki je obe kmetiji kupil z denarjem, sposojenim v Framski posojilnici. Ker Baron posojila ni zmogel poplačati, je posojilnica kmetijo dala na javno dražbo.

Ko je Baron staremu Hojniku opravil zastonj prevoz s Planine, mu je ta povedal za novico o javni dražbi. Baron se je takoj odpravil v dolino in v posojilnici prosil, naj mu dolg zamaknejo. Ustregli so mu, dolg je bil sčasoma poplačan in kmetija je ostala v Baronovih rokah. Njegovi nasledniki so nato dokupili še tretjo (sosednjo) kmetijo.

Današnji prebivalci kmetije nosimo priimek Uranjek, vendar smo še vedno najbolj poznani po starem imenu – pri Baronu. Kmetija je bila med 2. svetovno vojno prizorišče tragedije, ki je nato zajela vso Planico: stari oče Baron je v želji pomagati slovenskemu narodu padel v roke okupatorjem, ki so se kruto znesli nad Baronovo družino in nato požgali vse hiše v vasi. Spomin na ta zločin še danes stoji na naši domačiji in nas vsak dan spominja na požrtvovalnost takratne generacije.

Nataša Rozman Čeranič, 11.8.2019

Spoštovana družina Uranjek, iskrena hvala za odlično hrano in pijačo, ki ste nam jo pripravili v nedeljo 11.08. 2019. Pohvaliti moram tudi okusno pripravljene aranžmaje in predvsem nasmehe vseh, ki ste trdo garali, da je bilo vse tako, kot gost pričakuje. Vsi...

Knjiga vtisov

  Prečudovita izkušnja!! Hrana- TOP!, Pijača - TOP!  Zgodba, vzdušje, energija - TOP!! Hvala vam za čudoviti večer! Se vidimo kmalu! Družina REN, 14.2.2019 Čudovito! Čudovito doživetje, krasna hrana, čudovit kraj, prijazni gostitelji in krasen kuža. Jasmina Malič...