EKO vrtovi

Kje vse raste z dobrim namenom

Zeliščni vrt  

Našo domačijo krasi skrbno urejen zeliščni vrt z več kot 60 različnimi zelišči – meta, melisa, žajbelj, sivka, pehtran, baldrijan, materina dušica, trpotec … Iz zelišč pripravljamo čaje, bogatimo okus domačih namazov, izdelujemo sokove, likerje, zeliščna žganja, pesta in sušimo za suhe začimbe.

Vsa zelišča so imensko označena, opisano pa je tudi za kaj se uporablja posamezno zelišče. Poleg večini znanih zelišč na našem vrtu najdete tudi manj znana zelišča kot so oman, angelika, moškatna dišeča kadulja …

Obiščite naš zeliščni vrt in v omami njegovega vonja spoznajte različna zelišča, njihove zdravilne lastnosti in uporabo v kulinariki.

Permakulturni vrt  

Harmonija med ljudmi in pokrajino 

Permakultura se ukvarja z rastlinami, živalmi, zgradbami in infrastrukturo, z odnosi med vsemi temi dejavniki in za način, kako jih uvrščamo v pokrajino.

Leta 2013 smo 0,15 ha površin preuredili v permakulturni vrt, ki je premišljeno in načrtno oblikovan v naravnih, zavitih linijah. Kmetijo postopoma preusmerjamo po permakulturnih načelih, tako smo uredili tudi sadovnjak in pašnike. Na visokih gredah imamo zasajenih veliko vrst zelenjave zelišč in sadja. Tam najdejo zavetišče različne koristne žuželke, ki smo jim postavili veliki ” hotel za žuželke”