Dobrote domače kuhinje - kulinarika

Z eko domačega vrta na mizo

Razvajati vas začnemo že ob prihodu 

Ljubitelji domače, z ljubeznijo pripravljene hrane ste prišli na pravi naslov!

Za kosilo lahko izbirate med različnimi meniji (tudi vegetarijanskimi, veganskimi, presnimi, dietnimi…), ki so pripravljeni na tradicionalen sezonski način. V Baronovi kuhinji uporabljamo veliko avtohtonih, kultiviranih in divjih rastlin, da je jedilnik zares pester in zanimiv v vsaki sezoni. Smo pa tudi prvi slovenski ponudnik zgodovinskih jedi pod blagovno znamko Heriterra. Zgodovinske jedi temeljijo na lokalni arheološki dediščini.

Potrebna je predhodna najava, saj je vsa hrana, ki je pridelana doma, dnevno sveže pripravljena.

Poleg kosil lahko izberete tudi Pohorski pisker, ajdove žgance z gobovo juho, v zimskem času pa tudi koline (kislo zelje, pečenica, kašnata klobasa, pečenka, fižol z ocvirki…). Poskrbimo tudi za sladokusce s sladicami (gibanica, jabolčni zavitek, potica…) ter naključne obiskovalce (narezek s suhomesnatimi izdelki in izdelki iz tunke).

BARONOVO SEZONSKO KOSILO - okusi ekološkega in lokalnega okolja

dobrodošlica  bio liker  in bio zeliščni sok

sezonski dip in  kruhek z mesnim izdelkom  in ohrovtov čips

—–
 
goveja juha iz bio govedine Pohorje beef z  domačimi Baronovimi rezanci

sezonska kremna juha

slastna Baronova rebrca ali pečenka polnjena s slivo

hišni piščanec po Pohorsko

 bio govedina Pohorje beef narejena na Baronov način

  bio hišni krompir z Baronogeto

  sirovi štruklji  po receptu babice

gratinirana zelenjava z divjimi sezonskimi rastlinami

hišni hren z rdečo peso in malinovim sokom

sezonska zelenjava na domačem maslu

sestavljena solata z domačega bio vrta

—–
 
sirova gibanica z sezonsko sadno omako
 
  
20,00 eurov na osebo
 
Vedno sveži aktualnem sezonski meni najdete na tej povezavi: Baronovo sezonsko kosilo
BARONOVA GOSTIJA - več hodni meni

(več hodni meni)

hišni aperitiv in zeliščni napitek in kruhki z domačo pašteto in pohorsko bunko, zelenjavni sezonski dip

—–

goveja juha z domačimi rezanci ali palačinkami sezonska juha (gobova, čemaževa, bučna, koprivna, rmanova…)

—–

marinirana govedina Pohorje beef  v vinu

pirina polenta s kozjim sirom rimsko korenje z medom in materino dušico

rdeča pesa s hrenom in malinovim sokom

—–

svinjska pečenka polnjena s slivo

ocvrt hišni piščanec po pohorsko

hišni krompir z Baronogeto

sirov štrukelj po receptu naše babice

sezonsko zelenjavno presenečenje

  jurkina omaka

sestavljena solata iz našega bio vrta

—–

sirova gibanica ali sezonska sladica 

25,00 eura na osebo

ZGODOVINSKE JEDI - ki temeljijo na lokalni arheološki dediščini

 

Naša kmetija je sodelovala v projektu PalaeoDiversiStyria- obujanje zgodovinskih jedi  iz neolitske, železne, keltske, rimske, zgodnjesrednjeveške in poznosrednjeveške dobe. Smo tudi prvi ponudnik zgodovinskih jedi pod blagovna znamko HERITERRA. Zgodovinske jedi temeljijo na lokalni arheološki dediščini. Tako v naši Baronovi kuhinji v tem sklopu ponujamo:

Eliksir za dolgo življenje

Solata iz okisane repe in redkve

Mladi sir pečen na lovorjevem listu

Govedina kuhana v vinu

Lukanijske klobasice z bezgovimi jagodami

Začinjena pšenična polenta s mladim kozjim sirom

Pečeno korenje z materino dušico in medom

Jabolčni cvrtnjak z orehi in jurkino omako

Kuhane hruške sladkane z medom in prelite z omako iz ribeza

Žitna kava z želodom

Za zaključene skupine po predhodnem naročilu vam pripravimo zgodovinski meni.

30,00 eura  na osebo / pet hodni meni

 

BARONOV NAREZEK - okusi Pohorja

Pri nas poskrbimo tudi za naključne obiskovalce, postrežemo vam narezek s suhomesnatimi izdelki in izdelki iz tunke.

Ponujamo vam domačo bunko, salame, klobase, meso iz tunke, zaseko, pašteto, mlad kravji sir, sezonski zeliščni namazi, doma vloženo ali svežo zelenjavo, ohrovtov čips in seveda dišeč, v krušni peči pečen kruh.

8,00 eura na osebo

BARONOVE JEDI NA ŽLICO - okusi tradicije

Pohorski pisker

(le za zaključene skupine nad 10 oseb)

Je jed naših starih babic, z malo domišljije in veliko kuharskimi izkušnjami.
Jed vsebuje vsaj eno živilo iz vrste žitaric in eno živilo iz vrste stročnic,
ekološko govedino Pohorje Beef, prekajeno svinjino, veliko različne zelenjave in začimb
ter ostale dodatke: jabolčnik in kisla smetana.
Pripravi se lahko tudi brez-mesni.

6,00 eura na osebo

Zgodovinska enolončnica

Stara enoločnica iz bronaste dobe. Sestavljena je iz pire/dvozrnice, govedine, korenja, kolerabe, čebule, gob, česna, blitve, peteršilja, šetraja, brinovih jagod in leče.

6,00 Є na osebo

Pripravi se lahko tudi brezmesni

Ajdovi žganci z gobovo juho

so prava izbira, če želite nekaj preprostega
oboje vam pripravimo na tradicionalen način naših prednikov.

6,00 eura na osebo

Pripravimo vam tudi lahko druge različne jedi na žlico (jota, segedin golaž, kisla juha…).

BARONOVE SLADICE - za sladkosnede

Na naši kmetiji vedno poskrbimo za sladokusce s sladicami.

Baronova gibanica

Štajerska je dežela gibanic. Pohorci svoji različici testene sladice s skutinim nadevom, v pristnem narečju pravimo “GOBANCA”. Naša babica Nada jih je v življenju spekla že preko tisoč. Poleg klasičnega nadeva iz domače skute, kisle smetane, jajc in sladkorja ter nadeva iz orehov, smo si na naši kmetiji omislili še dvoplasten nadev s kombinacijo obeh.

 Kuhane zimske tepke (avtohtona jed)

Posebnost naše kuhinje so kuhane hruške zimske tepke v vinu in medu s sezonsko marmelado.

Sezonske sladice

V Baronovi kuhinji pripravimo tudi razne druge sezonske sladice kot so: Jabolčni cvrtnjak,  Baronova korenčkova pogača, pita iz rabarbare, potice, razni smutiji iz sezonskega sadja…

 

POSLOVNI ZAJTRK pri Baronovih - iz ekoloških in lokalnih sestavin

sveže pohorsko kravje mleko, Baronov čaj

kave (turška, konopljina, knajpova in ajdova) – po želji

zeliščni sok

domač kruh

pohorska bunka, salame in baronova pašteta

kmečki sir in različni namazi

domač jogurt in kosmiči

Baronove marmelade

Pohorski med

Popečene jajčke po naročilu

Buhteljni z domačo marmelado

10,00 eura na osebo

BARONOV CATERING - dobrote s Pohorja pripeljali k vam

Če se radi razvajate doma ali podjetju, bomo dobrote s Pohorja pripeljali k vam. Na vašo željo pripravljamo za vas catering s našimi eko sestavinami. Postrežemo vam kanapeje, narezke, jedi na žlico, domače sladice, ob tem pa vam postrežemo domače vino, žganje, likerje in sokove.

Baronov hladni bife

 obloženi mesni kruhki (pašteta, zaseka, salama, pohorska bunka)

veganski obloženi kruhki (čemaž, drobnjak, ajdov namaz…)

 vegetarijanski obloženi kruhki (čemaž z skuto, domači sir, sezonski namaz)

kislo zelje z bučni oljem

sezonska solata

različna bio zelenjavna , sirna in mesna nabodala

 ohrovtov čips

sezonska sladica

  13,00 eura/osebo

18,00 eura/osebo (so vključeni tudi različni sokovi, čaj in kavica)

Najmanjše možno število oseb: 20

Baronov hladni bife – narezek

meso iz tünke , pohorska bunka,  salama , klobase

domača zaseka  in pašteta

sezonski namaz

domači sir

ohrovtov čips

 sezonska zelenjava

sezonska sladica

  11,00 eura/osebo

 16,00 eura/osebo (so vključeni tudi različni sokovi, čaj in kavica)

Najmanjše možno število oseb: 20

Baronov topli bife

 POHORSKI PISKER

 Je jed naših starih babic, z malo domišljije in veliko kuharskimi izkušnjami. Jed vsebuje vsaj eno živilo iz vrste žitaric in eno živilo iz vrste stročnic, ekološko govedino Pohorje Beef, prekajeno svinjino, veliko različne zelenjave in začimb ter ostale dodatke: jabolčnik in kisla smetana. Pripravi se lahko tudi brez-mesni.

Sezonska sladica

 9,00 eura/osebo

 14,00 eura/osebo (so vključeni tudi različni sokovi, čaj in kavica)

Najmanjše možno število oseb: 20

Pripravimo vam tudi lahko druge različne jedi na žlico (jota, segedin golaž…).

Postrežemo vam tudi lahko naše eko likerje, žganja in ekološka vina ekološke kmetije Valentan.

Kosila se glede na letni čas spreminjajo.

Z vami se dogovorimo, kaj je vam, vašim prijateljem ali poslovnim partnerjem najbolj pri srcu in tako skupaj vnaprej oblikujemo jedilnik po vaši želji.

Večina sestavin v jedilnikih je lastne eko pridelave in predelave: govedina Pohorje beef, svinjina, zelenjava (solate, paradižnik, krompir, zelje, šparglji, korenovke….), zelišča (čaji in začimbe), sadje (jabolka, hruške, orehi in jagodičevje), sokovi (jabolčni in zeliščni/sadni sirupi),žgane pijače (žganje in likerji), kis, vloženi izdelki(zelenjava, marmelade,omake,pesta…) mesni izdelki (salame, bunke, klobase, kašnate, pečenice, pašteta, zaseka, ocvrki, mast….), kruh, rezanci, jajca,divje rastline iz okolice…  

Del sestavin kupujemo pri lokalnih pridelovalcih: Ekološka kmetija Podgrajšek (eko moke, zdrobi, kaše, olje…), Kmetija Lešnik p.d. Sir (mleko), Ekološka kmetija Frešer (eko skuta, smetana, siri), kmetija KOKOT (perutninsko meso), Mlin Pečovnik (moke), Oljarna Kranjc (olja), Vinogradništvo Bračko (vino), Vinogradništvo Greif (vino), Ekološka kmetija Valentan (eko vino, olja, bučna semena, kaše), Pražarna Lovro (Bio žitne kave), Čebelarstvo Rojs (eko med), Ekološka kmetija Vila Natura (eko moke, musli…).

 

 

Promocijski film Slovenia Green

Promocijski film Slovenia Green

Zelo smo ponosni, da je naša eko kmetija del projekta Slovenia Green 🌿 Zgodba o zeleni Sloveniji. Kar velik del promocijskega filma je posnet na naši eko kmetij (zeliščni in zelenjavni vrt, sadni vrt, baronova kavarna, hlev, naša slastna gibanica in eko...