EKO partnerji

Partnersko kmetijstvo – odnos, ki povezuje!

Naši eko partnerji ornament3

Moč je v sodelovanju! Zato smo se odločili , da v naši trgovinici gostom ponudimo poleg svojih eko izdelkov tudi izdelke drugih ekoloških kmetij. S tem smo poskrbeli, da je ponudba še bolj pestra in res vsakdo najde nekaj zase. Ponujamo mlevske izdelke, olja, različne omake, med, žitno kavo, vino, kozmetiko… Te izdelke uporabljamo tudi v naši kuhinji, iz njih pripravljamo slastne jedi. Naši gostje se tako lahko samo prepričajo o kvaliteti teh prodajnih izdelkov. Sodelujemo pa tudi z Zadrugo Dobrina (www.zadruga-dobrina.si/), ki ima svojo trgovino v središču Maribor.  Pri njih ponujamo pestro izbiro naših eko izdelkov. Smo tudi člani  Združenje za ekološko kmetovanje severovzhodne Slovenije preko njih prodajamo ekološke pridelke in izdelke v javne ustanove in tudi občasno sodelujemo na njihovih tržnicah.  Kratke predstavitve naših eko partnerjev:

       HIŠKA ZELIŠČ, Patricija Šenekar               HZ_LOGO LEŽEČE

 

»Povsod so. Na  travnikih, ob njivi, v gozdu, v planinah. Ob vsaki potki … In še na vrtu. Rožne vodice, zapestnice in solatke iz marjetic, vijolic, trobentic … vedno nekaj. Čajčki iz vsega, kar naberem mimogrede, ob poti, na hitro, so vedno najslajši. Od nekdaj obožujem vonj in okus sveže nabranih zelišč.

Več kot dvajset let nazaj, ob prvi nosečnosti je nastal moj prvi izdelek za nego kože – olje proti strijam. Od takrat navdušena iščem in ustvarjam še naprej. Sedaj že nekaj let uporabljam izključno svojo negovalno naravno kozmetiko, saj vem, da je edina, ki ji lahko iskreno rečem naravna kozmetika. V njej ne najdeš konzervansov, emulgatorjev, sintetičnih dišav ali naftnih derivatov. Tudi živalske sestavine mi ne dišijo. Razen čebelji pridelki. Ti, mi še danes dišijo. Dišijo za uporabit. Kmalu je nastalo tudi mazilo iz ognjiča in šentjanževke, ki je odlično celilo razpoke mojih rok, ki so nastale kot posledica dolgoletnega dela s pudri … Kasneje sem ga še izpopolnila in danes je nepogrešljivo v moji domači apoteki. Zdavnaj sem začutila potrebo po gojenju zdravilnih rastlin na svojem vrtu, saj imam le tako lahko popoln nadzor nad pridelovanjem brez gnojil in škropiv.

pohorska euforijaenekarpohorska euforija

V skladu z bogatim ljudskim izročilom zelišča sejem, okopavam in nabiram cvetove, liste, semena in korenine v času, ko je v njihovih delih največ učinkovin. S primerjavo sem namreč ugotovila občutno razliko v okusu in vonju tako pripravljenih poparkov, oljnih izvlečkov… S poglabljanjem znanja o delovanju rastlinskih učinkovin na naše misli, dušo in telo sem prišla do edinega možnega zaključka: vse kar potrebujem za razvajanje sebe, mi nudi narava. Moj del je, da  skrbno izberem, sestavim in to uporabim. Ker je najboljše zame. In le-to lahko dobiš tudi ti.«

Za več informacij o hiški zelišč: www.hiskazelisc.com

   ZADRUGA DOBRINA                    logo1

 povezava medpodeželjem in urbanim okoljem

Zadruga Dobrina je bila ustanovljena 13. septembra 2011 v Jurovskem Dolu. Njen temeljni namen je razvoj in krepitev malih kmetij, promocija in razvoj ekološkega načina kmetovanja,  pravična trgovina z živili ter povezovanje podeželja z urbanimi središči po načelu trajnostne lokalne preskrbe. Danes šteje Dobrina že več kot 60 članov, leta 2015 pa je prejela tudi status socialnega podjetja. S pestro ponudbo pridelkov in izdelkov z mariborskega zaledja preskrbuje osnovne šole, vrtce, hotele in domove starejših občanov v Mariboru in njegovi okolici. V centru mesta Maribor, v Tkalskem prehodu 4, ima zadruga tudi svojo trgovinico, ki je bogato založena z izključno lokalnimi izdelki ter sezonskimi pridelki. Meščanom so na razpolago tudi tedenski zabojčki, ki vsebujejo lokalne in sezonske pridelke z malih kmetij. Za posameznike, podjetja, društva in raznorazne organizacije, ki si želijo kulinarično popestriti dogodke, je zadruga na voljo s kmečkim kateringom, ki zajema dobrote kmečkih gospodinj.

  IMG_4836zabojcek-dobrina---netcat Za več informacij o Zadruga Dobrina: www.zadruga-dobrina.si

  EKOLOŠKA KMETIJA PODGRAJŠEK                 logo_21

Smo ekološka kmetija Podgrajšek, ukvarjamo se z ekološko pridelavo in predelavo sadja in žit. Z ekološkim kmetovanjem smo pričeli leta 2002, takrat smo s sorto Topaz zasadili 1, 5 ha sadovnjaka, na ostalih površinah pridelujemo piro, pšenico, ajdo, rž, koruzo, oves, buče. Leta 2006 smo pričeli tudi s proizvodnjo jabolčnega soka, kisa in sušenega sadja. V tem letu smo pridobili tudi dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji in začeli s prodajo v domači trgovinici. Trenutno imamo zasajenega 6, 5 ha jabolk, od tega je nekaj zgodnje sorte – Sansa, prevladuje pa Topaz. Imamo tudi 0, 2 ha hrušk – Uta in Conferans. Sadovnjaki so pokriti s protitočno mrežo. Imamo tudi linijo za proizvodnjo sadnih sokov (od stiskanja do polnjenja) in luščilec žit (predvsem za luščenje pire). Z izdelki oskrbujemo tudi nekatere vrtce in šole na širšem Mariborskem območju.

Naša temeljna dejavnost je pridelava jabolk sorte Topaz in ostalih proizvodov iz jabolk. Stremimo k temu, da čim več pridelkov in izdelkov prodamo potrošniku, brez posrednikov.

slide_1

Za več informacij o kmetiji: www.biopodgrajsek.si

  EKOLOŠKA KMETIJA RADIKON              header

Na kmetiji Radikonovih smo se s pridelavo špargljev začeli ukvarjati že leta 1932, ko sta Radikon Izidor in Ida pridelavo špargljev s Primorske prenesla v Prekmurje, tako sta nono Izidor in nona Ida že pred drugo svetovno vojno trg zalagala s šparglji, breskvami in sezonsko zelenjavo.

Danes nadaljuje tradicijo družine v pridelavi špargljev in sezonske zelenjave vnuk Vladimir z ženo Danico.Na kmetiji smo pričeli ekološko kmetovati predvsem zaradi zavedanja, da je to trajnosten način pridelave hrane in, da na ta način delamo dobro Zemlji, družini in kupcem naše zelenjave. Na kmetiji obdelujemo 4 ha kmetijskih površin, od tega 1 ha špargljev, 1 ha zelenjave, 0,2 ha vinograda, 0,15 ha sadovnjaka in na preostalih površinah pridelujemo žita, predvsem za lastno uporabo. V vinogradu pridelujmo vino sorte Sauvignon ter več vrst jedilnega grozdja. Zaradi zaokroženega procesa na kmetiji hranimo tudi živino, in sicer perutnino in prašiče. Glavna dejavnost kmetije je pridelovanje špargljev. Gojiva bele in zelene šparglje sorte Mary Washington. Po čem so Radikonovi šparglji posebni? Radikonovi šparglji so stara sorta Mary Washington, ki je veliko okusnejša in kvalitetnejša od hibridnih sort. Nasad zelenih špargljev gojimo v travniku, zato ga ni potrebno z ničemer škropiti za zaščito proti boleznim, ker je špargljev grm odporen in vitalen. Sicer poberemo manjše količine špargljev, vendar smo mi zadovoljni z dobljenim pridelkom, ki je vrhunske kvalitete. Za več informacij o kmetij: http://kmetija-radikon.si/

  EKOLOŠKA KMETIJA VALENTAN    Valentan

Ekološko kmetijo Valentan boste našli v vasi Vodole nad Malečnikom, blizu Marijine romarske cerkve na Gorci. Na naši ekološki kmetiji se boste lahko okrepčali z ekološko doma pridelano tradicionalno hrano. Pripravimo vam narezek z mesom iz tunke, domačimi klobasami, salamo, zaseko, jajci in sirom. Zraven vam ponudimo prilogo iz sezonske zelenjave in sveže pečen domač kruh. Tudi za vegetarijance pripravimo različne zelenjavne in sirove namaze. Za sladico postrežemo s skutino ali orehovo gibanico.DSCN5199

Zraven odlične hrane se seveda prileže tudi vrhunska žlahtna kapljica. Nudimo vam odlična vina iz naše kleti za vse okuse in domači jabolčni ter grozdni sok. Za gurmane ponujamo tudi 100% bučno olje iz naše pridelave. Posebnost naše kmetije so konji pasme Haflinger, ki jih lahko tudi jahate v spremstvu. Vabijo vas čudovita okolica z vinogradi, sprehajalne in kolesarske poti in še mnogo zanimivih prireditev.

Vabljeni na dan odprtih kleti drugo nedeljo v maju, na slikarsko kolonijo septembra, na vikend mošta in kostanja v oktobru.

Zelo bomo veseli vašega obiska. Več informacij o kmetiji:  svalentan@gmail.com

  PRAŽARNA LOVRO

Tudi ljubitelji kave bodo prišli na svoj račun, vendar ne tiste prave, turške, temveč bo Lovro Lovrec iz Velenja predstavil želodovo kavo, ki jo je poimenoval knajp natur. »Želod je s škrobom bogata hrana, saj ga vsebuje tretjino,« pravi Lovrec. »Druge sestavine so sladkorji, ki jih je za desetino vseh snovi, približno enaka je količina čreslovin, zaradi katerih je želod za prehrano brez posebne priprave neuporaben.kava med, kozmetika 003

Želodovo kavo so nekdaj uporabljali v ljudskem zdravilstvu predvsem za krepitev telesa, proti rahitisu. Zavretek učinkuje razkuževalno, krči tkivo, ustavlja notranje krvavitve in zapira. Lahko ga uporabljamo tudi zunanje, pri glivičnih kožnih boleznih, vnetjih kože in za grgranje pri vnetjih ustne votline in žrela. Znižuje krvni sladkor, deluje preventivno proti boreliji in uravnava delovanje ščitnice. Želodova kava je obogatena še s praženim ječmenom, ki zmanjšuje količino holesterola v krvi, bogat pa je z vitaminoma B in E.«

Več informaciji o kmetiji na: 070 306 001

  EKOLOŠKA KMETIJA DRUŽINE BELCA

Že pred dobrim desetletjem sva z možem v sebi zaslutila, da ni prav, da kmetje zemljo, ki nam daje nepogrešljivo hrano, toliko zastrupljamo. Odločila sva se, da popolnoma prenehava uporabljati umetna gnojila in škropiva proti plevelu in rastlinskim zajedavcem.logo belca Prva leta najina polja niso imela moči, da bi dobro obrodila – nekaj je pač zraslo. Po petih letih, ko so se v naših krajih že pojavila prva sušna obdobja, pa so najine njive bile prav lepo zelene in tudi obložene. Nato je bilo vsako leto bolje – zemlja nama je vračala najino potrpežljivost in nežno kmetovanje, rastline so zelo uspešno kljubovale suši. Danes sva že vajena, da so najine njive drugačne. Koruza je posejana bolj redko pa še tiste se z veseljem lotevajo ptice, saj ni kemično obdelana. Žitne bilke so tanjše, a trdno kljubujejo vetrovom, krompir nam daje veliko dela, saj koloradski hrošč ne razume, da ni zaželen. Nenehna in vztrajna je najina skrb za polja. Brez hčerk in zetov, predvsem starejšega, velikokrat ne bi zmogla – težke so vreče z žitom, visoko na podstrešju so kašče, veliko je dela s traktorjem. Sedaj že pridno pomagajo starejši vnuki, ki prav z užitkom luščijo grah ali fižol, ličkajo koruzo, jemljejo bučna semena iz buč, meljejo žitne kosmiče. Tudi motike so jim že napravile prve žulje. In zato kmetujeva. Ne zaradi denarja, kje pa, predvsem iz spoštovanja do očeta in mame, ki sta na našem dvorišču zakoreninila kmetovanje, pa tudi zato, ker vidiva, kako spoštljivo in z velikim veseljem domače pridelke uporabljata za prehrano družini obeh hčera. In še nekaj naju razveseljuje: vseh sedem vnučkov se na zemlji seznanja s čudežem rasti in ne nehajo opazovati semen, ki vzklijejo, zacvetijo in nato obrodijo. Njihove male ročice potrpežljivo sejejo grah, rdečo peso, sadijo čebulo … Ko pa so na počitnicah, jim je največje veselje krmljenje zajcev in kokoši, pobiranje jajc, opazovanje račk v ribniku in seveda vožnja s traktorjem. Vse, kar koli boste kupili pri nas, je zraslo na njivah, za katere z vsem srcem skrbi Branko, ki rad reče: “Po Božji volji zraste včasih več, včasih manj, ampak tisto kar zraste, je zraslo iz sožitja med Bogom, zemljo in nami!” Več informaciji o kmetiji na: http://www.ekobelca.eu/

  ZDRUŽENJE ZA EKOLOŠKO KMETOVANJE SEVEROVZHODNE SLOVENIJE

Združenje v katerem člani aktivno sodelujemo, smo ustanovili avgusta leta 1997. Večina članic in članov Združenja je iz Podravske, Koroške in Prekmurske regije, kar nekaj jih je iz ostalih regij Slovenije. Glavni nameni delovanja:

  • Stanovsko povezovanje ljudi, ki delujejo v smeri ohranjanja narave in okolja ter pridelave zdrave hrane;
  • Izobraževanje članic in članov (organiziramo različna predavanja, delavnice, strokovne ekskurzije po Sloveniji in v tujino, seminarje, delovna srečanja na kmetijah,…
  • Pomoč ekološkim kmetovalcem pri trženju ekoloških živil;
  • Skrb za delovanje ekološke tržnice v Mariboru;
  • Promocija ekološkega kmetovanja in ekoloških živil;
  • Delo z šolami in vrtci;
  • Sodelovanje z mediji in z njihovo pomočjo seznanjanje širše javnosti z delovanjem Združenja in novosti v ekološkem kmetijstvu;
  • Sodelovanje s sorodnimi organizacijami in društvi doma in v tujini.

Od leta 2000 ekološke kmetije prodajajo ekološke pridelke/izdelke vsak petek od 9. do 13. ure na ekološki tržnici na Glavnem trgu v Mariboru. Zadnjih nekaj let pa naši člani sodelujejo s prodajo ekoloških pridelkov in živil vsako sredo v Europarku od 14. do 19. ure. 2007 smo natisnili Vodnik po ekoloških kmetijah za ekošole in vrtce. Šole in vrtci lahko obiščejo eko kmetije naših članov. Kmetije jim pripravijo delavnice, razne prikaze in degustacije. Od leta 2010 dostavljamo viške ekoloških kmetij (ekološke pridelke/izdelke) v mariborske vrtce, ponudbo pa vedno iz leta v leto povečujemo. Od leta 2014 Združenje za ekološko kmetovanje ponuja eko zabojčke – partnersko kmetovanje. V projektu sodeluje 13 ekoloških pridelovalce in oskrbujejo tedensko okoli 100 rednih potrošnikov.

OBIŠČITE NAŠO BIO TRGOVINO

velika izbira ekoloških pridelkov in izdelkov lastne proizvodnje in drugih ekoloških kmetij. Odprto: od pon. do pet. – po dogovoru na tel. 051 317 104 od sob. do ned.  – 10. do 19.00 ure aa 323  

AKTUALNA PONUDBA

Lastna ekološka pridelava in predelava: eko krompir, čaji (mešani, meta, lipa, melisa, žajbelj…), marmelade, suhe hruške, rezanci, sirupi, jabolčni sok, likerji, žganja, salame, bunke, klobase, pašteta, čemaž pesto, baronogeta, tinkture, ohrovtov čips… Ekološka kmetija Podgrajšek eko pirina moka polnovredna, pšenična moka polnovredna, ržena moka polnovredna, pirin zdrob, pšenični zdrob, koruzni zdrob, ajdova moka, koruzna moka, pirina moka keksi-pecivo, ovseni kosmiči, jabolčni kis, ajdova kaša in prosena kaša Hiška zelišč eko mila (cimet, rožmarin, sivka, rožno), kreme za ustnice, šentjanževo olje, arganovo olje, šetnjaževo ognjičevo mazilo…. Ekološko čebelarstvo Rojs eko kostanjev med, cvetlični med, akacijev med in mešani med Ekološka kmetija Valentan eko vina Rumeni muškat, Renski rizling in Saugvinon Ekološka kmetija Radikon eko omake iz čilija, sušeni čili in špargljev namaz Pražarna Lovro eko knjapova žitna kava Ekološka kmetija Belca eko bučno olje in sončnično olje
logotipi